Eenzaamheid, herkennen en dan?

Door: Riky Keijzers

​Datum: dinsdagmiddag 27 augustus 2019 in Geldrop 
Datum: maandagmiddag 9 september 2019 in Mierlo
Tijd: 14.00 – 16.00 uur; deur gaat open om 13.30 uur
Entree: € 5,00 

De cijfers van eenzaamheid liegen er niet om. Eenzaamheid komt voor bij 40% van de Nederlandse bevolking en 10% van de bevolking is ernstig eenzaam. In Geldrop-Mierlo zijn de cijfers hoger dan het landelijk gemiddelde; respectievelijk 42% en 11% (Gezondheidsmonitor GGD 2016). Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de bevolking.

Eenzaamheid is altijd het gevolg van een z.g. Life Event: overlijden van een dierbare, ontslag, verhuizing. Kortom je maakt iets mee waardoor je hele leven op zijn kop staat. Daarna maak je een proces door waarbij je dit gaat verwerken. Ontkenning, verdriet, wat als en aanvaarding kunnen door elkaar voorkomen. Eenzaamheid hoort bij dit proces en gaat, als het proces goed verloopt, ook weer over. Bij mensen met last van ernstige eenzaamheid heeft het proces niet zijn normale loop gehad. 

Het is moeilijk voor de omgeving om degene met last van ernstige eenzaamheid te helpen, signalen zijn ook niet makkelijk te herkennen. Je kan iemand pas helpen als hij/zij zelf aangeeft eenzaam te zijn. Om naasten, hulpverleners en eenzame mensen handvatten te bieden wordt in Geldrop en Mierlo, deze voorlichtingsbijeenkomst. Daarnaast wordt er in Geldrop een cursus georganiseerd voor mensen met last van ernstige eenzaamheid.

Deze bijeenkomst wordt verzorgd door Riky Keijzers, specialist eenzaamheid. 


Inschrijven


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*